Jimmy valentine by O Henry|Transformation of sentence class 11

( Jimmy Valentine by O Henry is a short story selected for class xi, WBCHSE. Here is the most typical textual grammar)

Jimmy Valentine by O Henry is an interesting short story showing a man’s transformation from a burglar to a man proper.

Jimmy Valentine by O Henry| Interchange of simple, Complex and Compound:

1)He got his key and went upstairs.(Simple)

Ans: After getting his key he went upstairs.

2) He met Miss Annabel Adams and became more and more captivated by her charms. ( Simple and Complex)

Ans: (Simple) After meeting Miss Annabel Adams he became more and more captivated by her charms.

(Complex) When he met Miss Annabel Adams, he became more and more captivated by her charms.

3) There the warden handed Jimmy his pardon which had been signed that morning by the governor.( Simple and Compound)

Ans:(Simple) There the warden handed Jimmy his pardon signed that morning by the governor.

(Compound) Jimmy’s pardon had been signed that morning by the governor and there the warden handed it to Jimmy.

4) At a quarter past seven on the next morning Jimmy stood in the warden’s outer office.(Complex and Compound)

Ans: (Complex) On the next morning when it was a quarter past seven, Jimmy stood in the warden’s outer office.

(Compound) It was a quarter past seven on the next morning and Jimmy stood in the warden’s outer office.

5) He had on a suit of the villainously fitting, readymade clothes and a pair of the stiff, squeaky shoes that the State furnishes to its discharged compulsory guests. (Simple and Compound)

Ans: He had on a suit of villainously fitting, readymade clothes and a pair of the stiff, squeaky shoes furnished by the State for its discharged compulsory guests.

6) The warden gave him a cigar, and shook hands.(Simple and Complex)

Ans: (Simple) Giving him a cigar the warden shook hands.

(Complex) When the warden gave him a cigar, he shook hands.

7) Disregarding the song of the birds, the waving green trees and the smell of the flowers, Jimmy headed straight for a restaurant.(Complex and Compound)

Ans: (Complex) When Jimmy headed straight for the restaurant, he disregarded the song of the birds, the waving green trees and the smell of the flowers.

(Compound) Jimmy disregarded the song of the birds, the waving green trees and the smell of flowers and headed straight for the restaurant.

8) He tossed a quarter into the hat of a blind man sitting by the door and boarded his train.(Simple)

Ans: Tossing a quarter into the hat of a blind man sitting by the door he boarded his train.

9) He went to the cafe of one Mike Dolan and shook hands with Mike. (Simple)

Ans: Going to the cafe of one Mike Dolan he shook hands with Mike.

10) Everything was just as he had left it. ( Simple and Compound)

Ans: (Simple) Everything left by him was just.

(Compound) He had left it but/and everything was just.

Jimmy Valentine by O Henry| More sentences:

11) He opened this and gazed fondly at the finest set of burglar’s tools in the East. (Simple and Complex)

Ans: (Simple) Opening this he gazed fondly at the finest set of burglar’s tools in the East./ He opened this to gaze fondly at the finest set of burglar’s tools in the East.

(Complex) As he opened this, he gazed fondly at the finest set of burglar’s tools in the East.

12) He was dressed in tasteful and well-fitting clothes and carried his dusted and cleaned suitcase in his hand.( Simple and Complex)

Ans: (simple) Putting on his tasteful and well-fitting clothes he carried his dusted and cleaned suitcase in his hand./ He was dressed in tasteful and well-fitting clothes to carry his dusted and cleaned suitcase in his hand

(Complex) While he was carrying his dusted and cleaned suitcase in his hand, he was dressed in tasteful and well-fitting clothes.

13) This statement delighted Mike to such an extent that Jimmy had to take a seltzer and milk on the spot. ( Simple and Compound)

Ans: (Simple) This statement delighted Mike to a great extent to make Jimmy take a seltzer and milk on the spot. OR This statement delighted Mike to a great extent to compel Jimmy to take a seltzer and milk on the spot.

(Compound) This statement delighted Mike to a great extent and Jimmy had to take a seltzer and milk on the spot.

14) A week after the release of Valentine,9762 , there was a neat job of safe-burglary done in Richmond, Indiana, with no clue to the author. (Complex and Compound)

Ans: (Complex) A week after when Valentine, 9762, was released, there was a neat job of safe-burglary done in Richmond, Indiana, with no clue to the author.

(Compound) A week after Valentine, 9762, was released and there was a neat job of safe-burglary done in Richmond, Indiana with no clue to the author.

15) The losses were now high enough to bring the matter up into Ben Price’s class of work. (Complex and Compound)

Ans: (Complex) As the losses were now high enough, the matter was to be brought up into Ben Price’s class of work.

(Compound) The losses were now high enough so the matter was to be brought up into Ben Price’s class of work.

16) Jimmy, looking like an athletic young senior just home from college, went down the board side-walk toward the hotel. (Complex and Compound)

Ans: (Complex) Jimmy who was looking like an athletic young senior just home from college, went down the board side-walk toward the hotel.

(Compound) Jimmy was looking like an athletic young senior just home from college and he went down the board side-walk toward the hotel.

17) Young men of Jimmy’s style and looks were scarce in Elmore. (Complex)

Ans: Young men who were of Jimmy’s style and looks were scarce in Elmore.

18) He leaned on the desk and declared his platform to the clerk. ( Simple and Complex)

Ans: (Simple)Leaning on the desk he declared his platform to the clerk.

(Complex) When he leaned on the desk, he declared his platform to the clerk.

19) He said he had come to Elmore to look for a location to go into business. (Compound)

Ans: He had come to Elmore to look for a location to go into business and he said it.

20) He would find it a pleasant town to live in and the people very sociable.(Relative Clause)

Ans: He would find it a pleasant town to live in where the people are very sociable.

21) He opened a shoe-store and secured a good run of trade.( Simple and Complex)

Ans: (Simple) Opening a shoe-store he secured a good run of trade.

(Complex) He secured a good run of trade after he had opened a shoe-store.

22) Socially he was also a success and made many friends.( Simple and Complex)

Ans: (Simple) Socially he was also a success to make many friends.

(Complex) As socially he was also a success , he made many friends.

Leave a Comment