Karma by Khushwant Singh

Karma by Khushwant Singh| Inter change of simple, Complex and Compound Sentences:

1)A bearer in white livery appeared through a wire gauze door. (Make it Complex)

Ans: A bearer in white livery appeared through a door which was made of wire gauze. OR A bearer who was dressed in white livery appeared through a wire gauze door.

2) The mirror was obviously made in India.(Make it Complex)

Ans: It is obvious that the mirror was made in India.

3) The red oxide at its back had come off at several places and the long lines of translucent glass cut across its surface. ( Make it Simple and Complex)

Ans: ( Simple )The red oxide at its back having come off at several places, the long lines of translucent glass cut across its surface.

(Complex) As the red oxide at its back had come off at several places, the long lines of translucent glass cut across its surface.

4) Sir Mohan threw out his chest, smoothed his Balliol tie for the umpteenth time and waved a goodbye to the mirror.( Make it Simple and Complex)

Ans: (Simple) Throwing out his chest and smoothing his Balliol tie for the umpteenth time Sir Mohan waved a goodbye to the mirror.

(Complex) After he had thrown out his chest smoothing his Balliol tie for the umpteenth time Sir Mohan waved a goodbye to the mirror.

5) Outside the waiting room Sir Mohan Lal’s luggage lay piled along the wall. (Make it Complex)

Ans: It is outside the waiting room where Sir Mohan Lal’s luggage lay piled along the wall.

6) On one side of her nose glistened a diamond nose ring and she had several gold bangles on her arms.( Make it Complex)

Ans: Beside having several gold bangles on her arms, on one side of her nose glistened a nose ring which was made of diamond.

7) Lady Lal picked up her brass tiffin- carrier and ambled along behind him. (Make it Simple and Complex )

Ans: (Simple) Picking up her brass tiffin carrier Lady Lal ambled along behind him.

(Complex) After she had picked up her brass tiffin carrier Lady Lal ambled along behind him.

Karma by Khushwant Singh
Karma by Khushwant Singh

Karma by Khushwant Singh| textual grammar:

8) Lady Lal opeed the brass carrier and took out a bundle of cramped chapattis and some mango pickle. (Make it Simple and Complex)

Ans: (Simple)Opening the brass carrier Lady Lal took out a bundle of cramped chapattis and some mango pickle.

9) I can’t understand English and don’t know their ways, so I keep to my zenana inter class. (Make it Simple)

Ans: For not understanding English and not knowing their ways, I keep to my zenana inter class.

10) She was a little fond of gossip and had no one to talk to at home .( Simple and Complex)

Ans: (Simple) In spite of being a little fond of gossip, she had no one to talk to at home.

( Complex) Though she was a little fond of gossip, she had no one to talk to at home.

11) He did not like her poor illiterate relatives hanging around his bungalow, so they never came.(Simple and Complex)

Ans: (Simple) For having his disliking upon her poor illiterate relatives hanging around his bungalow, they never came.

(Complex) As he did not like her poor illiterate relatives hanging around his bungalow, they never came.

12) He came up to her once in a while at night and stayed for a few minutes.(Simple and complex)

Ans: (Simple) Coming up to her once in a while at night he stayed for a few minutes. OR He came up to her once in a while at night to stay for few minutes.

(Complex) When he came up to her once in a while at night, he stayed for few minutes.

13) The signal came down and the clanging of the bell announced the approaching train.( Simple and Complex)

Ans:(Simple) The signal having come down, the clanging of the bell announced the approaching train.

(Complex) As/When the signal came down, the clanging of the bell announced the approaching train.

14) She got up , still licking the stone of the pickled mango.(Complex and Compound)

Ans:(Complex) When she got up, she was still licking the stone of the pickled mango.

(Compound) She got up and she was still licking the stone of the pickled mango.

15) She heaved her squat, bulky frame through the door and found a seat by the window.(Make it Simple)

Ans: After heaving her squat, bulky frame through the door she found a seat by the window.

16) She produced a two anna bit from a knot in her sari and dismissed the coolie.(Simple and Complex)

Ans: (Simple) Producing a two anna bit from a knot in her sari she dismissed the cookie. OR She produced a two anna bit from a knot in her sari to dismiss the coolie.

(Complex) As she wanted to dismiss the coolie, she produced a two anna bit from a knot in her sari. OR After she had produced a two anna bit from a knot in her sari she dismissed the coolie.

17) Then she rested her chin on her hands and sat gazing idly at the jostling crowd on the platform. (Simple and Complex)

Ans : (Simple) Then resting her chin on her hands she sat gazing idly at the jostling crowd on the platform.

(Complex) Then when she was sitting to gaze idly at the jostling crowd on the platform, she rested her chin on her hands.

18) The arrival of the train did not disturb Sir Mohan Lal’s sang-froid.( Compound)

Ans: The train arrived but it did not

disturb Sir Mohan Lal’s sang-froid.

19) He continued to sip his scotch and ordered the bearer to tell when he had moved the luggage to a first class compartment.(Complex)

Ans: While he was continuing to sip his scotch, he ordered the bearer to tell when he had moved the luggage to a first class compartment.

20) Excitement, bustle and hurry were exhibitions of had breeding and Sir Mohan was eminently well-bred.(Simple and Complex)

Ans: (Simple) Being eminently well-bred Sir Mohan did not display the exhibitions of bad breeding like excitement, bustle and hurry.

(Complex) As Sir Mohan Lal was eminently well-bred, he did not display the exhibitions of bad breeding like excitement, bustle and hurry.

Karma by Khushwant Singh | More sentences

21) He was fond of conversation and like a cultured Englishman, he could talk almost any subject.( Simple and Complex)

Ans: (Simple) Being fond of conversation he could talk almost any subject like a Englishman.

(Complex) As he was fond of conversation, he could talk almost any subject like a Englishman.

22) He never showed any sign of eagerness to talk to the English as most Indians did. ( Simple and Complex)

Ans: (Simple) He never showed any sign of eagerness to talk to the English like most other Indians.

(Complex) (Already Complex)

23) He would retire to his corner by the window and get out a copy of ” The Times”.(Simple and compound)

Ans: (Simple) Retiring to his corner by the window he would get out a copy of”The Times”.

(Compound) (Already in compound)

24) He would fold it in a way in which the name of the paper was visible to others.( Simple and Compound)

Ans: ( Simple) He would fold the paper in a particular way to make its name visible to others.

(Compound) He would fold it in a way and the name of the paper would be visible to others.

25) Perhaps someone would recognise his Balliol tie which he always wore while travelling.(Compound)

Ans: Sir Mohan always wore his Balliol tie while travelling perhaps someone would recognise it.

26) The compartment was empty. He was dismayed. (Join into simple)

Ans: The compartment being empty he was dismayed.

27) Sir Mohan’s thoughts were disturbed by the bearer announcing the installation of the sahib’s luggage in a first class coupe next to the engine.(Complex and Compound)

Ans: (Complex) Sir Mohan’s thoughts were disturbed as the bearer announced the installation of the sahib’s luggage in a first class coupe next to the engine. OR Sir Mohan’s thoughts were disturbed by the bearer announcing the installation of the sahib’s luggage in a first class coupe which was next to the engine.

(Compound) The bearer announced the installation of the sahib’s luggage in a first class coupe next to the engine and Sir Mohan’s thoughts were disturbed.

28) Sir Mohan decided to welcome them, even though they were entitled to travel only second class ( Simple and compound)

Ans: ( Simple) In spite of being entitled to travel only second class Sir Mohan decided to welcome them.

(Compound) They were entitled to travel only second class still s Sir Mohan decided to welcome them.

29) One of the soldiers came up to the compartment and stuck his face through the window.(Simple and Complex )

Ans: (Simple) Coming up to the last compartment one of the soldiers stuck his face through the window.

( Complex) One of the soldiers stuck his face through the window as he came up to the last compartment.

30) He surveyed the compartment and noticed the unoccupied berth. ( Complex)

Ans: After he had surveyed the compartment he noticed the unoccupied berth.

*** If You want to read the Related Article Then- Click Here

***And Other Important News – Click Here

Leave a Comment