(Strong Roots by Dr APJ Abdul Kalam is an autobiographical piece taken from his “The Wings of Fire. This content contains most important textual gramma.)

Strong Roots by Dr. APJ Abdul Kalam describes the childhood of Dr Kalam. Strong Roots has been taken from his autobiographical writing The Wings of Fire. In Strong Roots Kalam narrates of his parents. He says that his father Jainulabdeen was a pious person who could convey complex spiritual concepts in simple terms. The story Strong Roots reveals that Kalam’s mother Ashiamma always accompanied him when he ate in the kitchen. She fed a large number of outsiders everyday. Dr. Kalam admits that he learnt a lot from his parents. The story Strong Roots actually indicates strong home background of Dr Kalam .

Strong Roots| Interchange of simple Complex and Compound sentences:

1) He had an ideal helpmate in my mother, Ashiamma.(Complex)

Ans: He had an ideal helpmate in Ashiamma who was my mother.

2)I do not recall the exact number of people she fed every day.(Compound)

Ans: Every day she fed many people but I do not recall the exact number of them.

3) I am quite certain that far more outsiders ate with us than all the members of our own family.(Compound)

Ans: Far more outsiders ate with us than all the members of our own family and I am quite certain of it.

4) My mother’s linage was the more distinguished, one of her forebears having been bestowed the title of’Bahadur’ by the British.(Complex and Compound)

Ans: (Complex) My mother’s linage was the more distinguished as one of her forebears was bestowed the title of ‘Bahadur’ by the British.

(Compound) One of my mother’s forebears was bestowed the title of’Bahadur’by the British and her linage was the more distinguished.

5) I was a short boy with rather undistinguished looks.(Compound)

Ans: I was a short boy and I had rather an undistinguished looks.

6) We lived in our ancestral house. (Complex)

Ans: We lived in our house which belonged to our ancestors.

7) It was a fairly large pucca house.( Complex)

Ans: It was a pucca house which was fairly large.

8) My austere father used to avoid all inessential comforts and luxuries.( Compound and Complex)

Ans: (Compound) My father was austere and he used to avoid all inessential comforts and luxuries.

(Complex) My father was an austere person who used to avoid all inessential comforts and luxuries.

9) Mine was a very secure childhood, materially and emotionally.( Complex)

Ans: I had a childhood which was very secure both materially and emotionally.

10) I normally ate with my mother, sitting on the floor of the kitchen.(Complex)

Ans: It was normal that I ate with my mother, sitting on the floor of the kitchen.

Strong Roots| more sentences:

11) Our locality was predominantly Muslim, but there were quite a lot of Hindu families too.(Complex and Simple)

Ans:(Complex) Though our locality was predominantly Muslim, there were quite a lot of Hindu families too.

(Simple) In spite of being predominantly Muslim, our locality had quite a lot of Hindu families.

12) There were quite a lot of Hindu families too, living amicably with their Muslim neighbours.(Complex and Compound)

Ans: (Complex) There were also quite a lot of Hindu families who lived amicably with their Muslim neighbours. OR There were quite a lot of Hindu families too who lived amicably with their Muslim neighbours.

(Compound) There were quite a lot of Hindu families too and they lived amicably with their Muslim neighbours.

13) There was a very old mosque in our locality where my father would take me for evening prayers.( Simple and Compound)

Ans: (Simple) My father would take me for evening prayers to a very old mosque in our locality.

(Compound) There was a very old mosque in our locality and my father would take me there for evening prayers.

14) People of different religions would be sitting outside, waiting for him.(Complex)

Ans: People who were of different religions would be sitting outside, waiting for him.

15) My father would dip his fingertips in them and say a prayer. (Simple)

Ans: Dipping his fingertips in them my father would say a prayer.

16) I also remember people visiting our home to offer thanks after being cured. (Complex)

Ans: I also remember that people would visit our home to offer thanks after being cured.

17) The high priest of Rameswaram temple, Pakshi Lakshmana Sastry , was a very close friend of my father.(Complex)

Ans: Pakshi Lakshmana Sastry who was the high priest of Rameswaram temple was a very close friend of my father.

18) When I was old enough to ask questions, I asked my father about the relevance of prayer.(Simple)

Ans: After being old enough to ask questions, I asked my father about the relevance of prayer.

19) You transcend your body and become a part of the cosmos(Simple and Complex)

Ans: (Simple) Transcending your body you become a part of the cosmos.

(Complex) When you transcend your body, you become a part of the cosmos.

20) My father could convey complex spiritual concepts in a very simple down-to-earth Tamil.(Complex)

Ans: My father could convey spiritual concepts which were complex in a very simple down-to-earth Tamil.

Strong Roots| some other instances:

21) Adversity always presents opportunities for introspection. (Complex)

Ans: It is adversity that always presents opportunities for introspection.

22) Why don’t you say this to the people who come to you for help and advice?(Simple)

Ans: Why don’t you say this to the people coming to you for help and advice.

23) He put his hands on my shoulders and looked straight into my eyes.(Simple)

Ans: Putting his hands on my shoulders he looked straight into my eyes.

24) For quite some time he said nothing, as if he was judging my capacity to apprehend his words.(Simple)

Ans: For quite some time he said nothing (as if) for judging my capacity to apprehend his words.

25) Then he answered in a low deep ,voice.( Complex)

Ans: Then he answered in a voice which is low and deep.

26) Whenever human beings find themselves alone, as a natural reaction, they start looking for company. (Simple)

Ans: Finding themselves alone human beings start looking for company as a natural reaction.

27) This is not a correct approach at all, and should never be followed.(Simple and Complex)

Ans: (Simple) This approach not being correct at all should never be followed. OR This approach being totally incorrect should never be followed.

(Complex) As this is not a correct approach at all, it should never be followed.

28) One must understand the difference between a fear-ridden vision of destiny and the vision that enables us to seek the enmity of fulfilment within ourselves.( Simple)

Ans: One must understand the difference between a fear-ridden vision of destiny and the vision enabling us to seek the the enmity of fulfilment within ourselves.

29) I remember my father starting his day at 4 a.m by reading the namaz before dawn. (Complex and Compound)

Ans: (Complex) I remember that my father would start his day at 4 a.m by reading the namaz before dawn.

(Compound) My father would start his day at 4 a.m by reading the namaz before dawn and I can remember it.

30)I feel convinced that there exists a divine power.(Compound)

Ans: There exists a divine power and I feel convinced of it.

Strong Roots by APJ Abdul Kalam| More sentences:

31) There exists a divine power that can lift one up from confusion, misery, melancholy and failure.(Simple)

Ans: There exists a divine power to lift one up from confusion, misery, melancholy and failure. OR There exists a divine power for lifting one up from confusion, misery, melancholy and failure.

32) Once an individual severs his emotional and physical bond, he is on the road to freedom, happiness and peace of mind.(Simple)

Ans: An individual is on the road to freedom, happiness and peace of mind by severing his emotional and physical bond.

33)I was totally convinced that they reached God.(Simple)

Ans: I was totally convinced of their reaching God.

34) This remained his routine even when he was in his late sixties.(Simple)

Ans: This remained his routine even till the age of his late sixties.

35) I have tried to emulate my father in my own world of science and technology.(Complex)

Ans: I have tried to emulate my father in my world of science and technology which is my own world.

36) Despite these disadvantages, he possessed great innate wisdom.(Complex)

Ans: Though he had these disadvantages, he possessed great innate wisdom.

Strong Roots| Interchange of Affirmative and Negative: