Thank You Maam| important textual grammar class 12

(Thank You Maam is a short story selected for class xii WBCHSE. Here are some important transformation of sentences and other grammar)

Thank You Ma’am by Langston Hughes is short story where the readers find themselves at night at the very out set when Mrs Luella Bates Washington Jones was returning home and all on a sudden Roger tried to snatch her purse. But the boy failed to do so. Mrs Jones took him to her room dragging. But instead of giving him to the police, she gave the boy motherly affection. The story Thank You Ma’am shows how she fed the boy lovingly.

Contents

*Thank You Maam – Interchange of Simple, Compund and Complex sentences

*Thank You Maam – Interchange of Affirmative and Negative sentences

*Thank You Maam – Voice Change

Thank You Maam| Interchange of Simple, Compound and Complex sentences:

1)I wanted a pair of blue suede shoes.(Complex)

Ans: I wanted a pair of shoes which is blue in colour.

2) She was a large woman with a large purse having everything in it but hammer and nails.(Complex)

Ans: She was a large woman who had a large purse having everything in it but hammer and nails.

3) It had a long strap, and she carried it slung across her shoulder. (Complex)

Ans: As it had a long strap, she carried it slung across her shoulder.

4) It was about eleven o’clock at night and she was walking alone.(Complex)

Ans: When it was eleven o’clock at night, she was walking alone.

5) The strap broke with the single tug the boy gave it from behind.(Simple)

Ans: The strap broke with the single tug given by the boy from behind.

6) She was walking alone when a boy ran up behind her.( Compound)

Ans: She was walking alone and a boy ran up behind her.

7) A boy ran up behind her and tried to snatch her purse.(Simple)

Ans: Running up behind her a boy tried to snatch her purse. OR A boy ran up behind her to try to snatch her purse.

8) The large woman simply turned around and kicked him right square in his blue jeaned sitter.(Complex)

Ans: After she had simply turned around the large woman kicked him right square in his blue jeaned sitter.

9) She bent down enough to permit him to stoop and pick up her purse.(Complex)

Ans: As she wanted to permit him to stoop and pick up her purse, she bent down enough.

10) Firmly gripped by his shirt front, the boy said, “Yes’m”.(Complex)

Ans: The boy who was firmly gripped by his shirt front said,”Yes’m”.

Thank You Maam – “short questions”

Thank You Maam- broad questions

Thank You Maam| More sentences:

11) She switched on the light and left the door open. (Simple)

Ans: Switching on the light she left the door open. OR She switched on the light leaving the door open.

12) The boy could hear other roomers laughing and talking in the large house.(Compound)

Ans: The other roomers were laughing and talking in the large house and the boy could hear them.

13) The water dripping from his face, the boy looked at her.(Complex)

Ans: As the boy looked at her, the water was dripping from his face.

13)Here is a clean towel. ( Complex)

Ans: Here is a towel which is clean .

14) After he had dried his face, the boy turned round. (Simple and Compound)

Ans:(Simple) After drying his face, the boy turned round.

(Compound) The boy had dried his face and he turned round.

15) I wanted things I could not get.(Compound)

Ans: I could not get things and/so I wanted them.

16) Mrs. Jones got up and went behind the screen.(Simple)

Ans: Getting up Mrs Jones went behind the screen.

17) Take this ten dollars and buy yourself some blue suede shoes.(Simple and Complex)

Ans: (Simple) Take this ten dollars to buy some blue suede shoes by yourself.

(Complex) Take this ten dollars to buy by yourself some suede shoes which is blue in colour.

18) When she got to her door, she dragged the boy inside.(Simple and Compound)

Ans: (Simple) Getting to her door she dragged the boy inside.

(Compound) She got to her door and dragged the boy inside.

19) She heated some lima beans and ham she had in the icebox. (Simple and Compound)

Ans: (Simple) She heated some lima beans and ham contained in the icebox.

(Compound) She had some lima beans and ham in the icebox and she heated them.

20) The woman did not ask anything that would embarrass him.(Simple)

Ans: The woman did not ask him anything embarrassing.

Thank You Maam| Textual grammar:

21) Instead, as they ate, she told him about her job in a hotel beauty-shop.(Simple)

Ans: Instead during their eating she told him about her job in a hotel beauty-shop.

22) She led him down the hall to the front door and opened it.(Simple)

Ans: Leading him down the hall to the front door she opened it.

23) I would teach you right from wrong.(Complex)

Ans: I would teach you right from what is wrong.

24) Sweat popped out on the boy’s face and he began to struggle.(Complex)

Ans: As sweat popped out on the boy’s face, he began to struggle.

Thank You Maam| Interchange of Affirmative and Negative:

1) She did not leave the door shut.(Affirmative)

Ans: She left the door open.

2) The door was open.(Negative)

Ans: The door was not closed.

3) He and the woman were not alone.(Affirmative)

Ans: He and the woman were with others.

4) I believe that you’re hungry.(Negative)

Ans: i do not believe that you’re not hungry./I do not disbelieve that you’re hungry.

5) I wanted things I could not get.(Affirmative)

Ans: I wanted ungot things.

6)Then he frowned, but not knowing he frowned.(Affirmative)

Ans: Then he frowned unknowingly.

7) There was a long pause.( Negative)

Ans: There was not a short pause.

8) I wasn’t going to say that.(Affirmative)

Ans: I was going to restrain myself to say that.

9) You will look presentable.(Negative)

Ans: You will not look unpresentable.

10) He did not want to be mistrusted now.(Affirmative)

Ans: He wanted to be trusted now.

11) That will be fine. (Negative)

Ans: That will not be bad.

12) The boy wanted to say something else other than”Thank You Ma’am”.(Negative)

Ans: The boy did not want to say only” Thank You Ma’am”.

13) You are going to remember Mrs Luella Bates Washington Jones.(Negative)

Ans: You are not going to forget Mrs Luella Bates Washington Jones.

14) He never saw her again. (Affirmative)

Ans: He kept her unseen (by him) for ever.

15) I was going to say something else.(Negative)

Ans: I was not going to say this/that.

Thank You Maam| Voice Changes:

(From Active to Passive- Thank You Ma’am)

1) She picked the boy up by his shirt front.

Ans: The boy was picked up by his shirt front by her.

2) If I turn you loose, will you run?

Ans: If you are turned loose by me, will you run?

3) I would teach you right from wrong.

Ans: You would be taught right from wrong (by me).

4) The boy wanted to say something else.

Ans: The boy wanted something to be said.

5) Pick up my pocketbook.

Ans: You are told/ordered to pick up my pocketbook.

6) I just want you to turn me loose.

Ans: I just want me be turned loose by you./ I just want to be turned loose by you.

7) The boy could hear other roomers laughing and talking.

Ans: The other roomers could be heard to laugh and talk by the boy.

8) I wanted a pair of blue suede shoes.

Ans: A pair of blue suede shoes was wanted by me.

9) You didn’t have to snatch my pocketbook.

Ans: My pocketbook didn’t have to be snatched by you.

10) She switched on the light.

Ans: The light was switched on by her.

Thank You Ma’am: More sentences:

11) She did not release me.

Ans: I was not released by her.

12) The woman did not watch the boy.

Ans: The boy was not watched by the woman.

13) She heated some lima beans and ham she had in the icebox.

Ans: Some lima beans and ham which she had in the icebox were heated by her.

14) Now, here, take this ten dollars.

Ans: Now, here, you are requested to take this ten dollars.

15) She led him down the hall.

Ans: He was led down the hall by her.

16) And he never saw her again.

And: And she was never seen by him again.

17) Do you need somebody to go to the store?

Ans: Is somebody needed to go to the store?

18) She cut him a half of her ten- cent cake.

Ans: A half of her ten-cent cake was cut to him by her.

19) She still held him.

Ans: He was still held by her.

Leave a Comment