(The Eyes Have It , learn how to interchange a sentence from simple, compound and complex, from affirmative to negative and vice versa and other changes)

The eyes have it by Ruskin Bond is a successful shot story to keep the readers spellbound till the end. The story The Eyes Have It narrates how interestingly the speaker of The Eyes Have It tries to hide his blindness from his co-passenger, a little girl, who on her part also plays the same game with the speaker as she was also blind.

The Eyes Have It has a heart touching ending where the readers become surprised to know her blindness that is disclosed by the narrator’s second co- passenger. In The Eyes Have it perhaps it is shocking to the narrator that he attempted in his probable ways to conceal his blindness to a girl who herself was blind.

The Eyes Have It| Interchange of Simple, Complex and Compound Sentences:

1) The couple who saw her off were probably her parents. ( Make it Simple)

Ans: Probably her parents saw her off as a couple.

2) They called their goodbyes and the train pulled out of the station. (Change into Complex)

Ans: When they called their goodbyes, the train pulled out of the station. OR As soon as they called their goodbyes the train pulled out of the station.

3) As I was totally blind at that time, my eyes were sensitive only to light and darkness. (Change into Simple)

Ans: For my total blindness at that time my eyes were sensitive only to light and darkness./ For being totally blind at that time my eyes were sensitive only to light and darkness

4) I was unable to tell what the girl looked like. (Change into Simple)

Ans: I was unable to tell about the looking of the girl.

5) I must have been sitting in a dark corner. (Change into Complex)

Ans: I must have been sitting in a corner which is dark.

6) I don’t know anyone else was here. (Change into Simple)

Ans: I don’t know anyone else to be here.

7) They have too much to take in. (Change into Complex)

Ans: They have so much that they can take in.

8) People who can not see have to take in only the essentials. (Change into Simple)

Ans: Blind people have to take in only the essentials.

9) I did not see you but I heard you come in. (Change into Complex)

Ans: Though I did not see you, I heard you come in.

10) I must have been sitting in a dark corner, because my voice startled her .( Change into Compound)

Ans: My voice startled her so I must have been sitting in a dark corner.

The Eyes Have It| other instances of sentences:

11) I wondered if I would be able to prevent her from discovering that I was blind. (Change into Simple)

Ans : I had wonder about my ability to prevent her from discovering my blindness.

12) Aunts are usually formidable creatures. (Change into Complex)

Ans: It is usual that aunts are formidable creatures.

13) At night you can sit in front of a logfire and drink a little brandy. (Change into Simple)

Ans : At night you can sit in front of a logfire to drink a little brandy.

14) She seemed to find nothing strange.( Change into Complex)

Ans: It seemed that she found nothing strange.

15) I faced it , making a pretence of studying the landscape. ( Change into Compound)

Ans: I faced it and I made a pretence of studying the landscape.

The Eyes Have It | More sentences:

16) Her voice had the sparkle of a mountain stream. ( Change into Complex)

Ans : Her voice had the sparkle of a stream that flows on mountain.

17) I turned from the window and faced the girl. ( Change into Simple & Complex)

Ans :(Simple) Turning from the window I faced the girl. / I turned from the window to face the girl.

(Complex) As I turned from the window, I faced the girl.

18) The trees seem to be moving while we seem to be standing. (Change into Compound )

Ans: The trees seem to be moving and we seem to be standing.

19) I was becoming quite daring , but it was a safe remark. (Change into Complex)

Ans : Though it was a safe remark , I was becoming quite daring.

20) Few girls can resist flattery. (Change into Complex)

Ans : There are few girls who can resist flattery.

21) I am tired of people telling me I have a pretty face. (Change into Complex)

Ans: I am tired that people tell me that I have a pretty face. / I am tired of hearing from people that I have a pretty face.

22) I thought , then , I would try to laugh for her. (Change into Simple)

Ans: Then I thought of trying to laugh for her.

23) You have an interesting face. (Change into Complex)

Ans: You have a face which is interesting.

24) An interesting face can also be pretty. (Change into Complex)

Ans : A face which is interesting can also be pretty.

25) I can not bear to sit in a train for more than two or three hours. (Change into Complex)

Ans : I can not bear to sit in a train which runs for more than two or three hours.

The Eyes Have It| Some other examples:

26) The girl got up and began to collect her things. (Change into Simple)

Ans: Getting up the girl began to collect her things. / The girl got up to begin to collect her things.

27) I wanted to raise my hand and touch her hair , but she moved away. (Change into Complex)

Ans : As I wanted to raise my hand to touch her hair , she moved away.

28) She would forget our brief encounter. (Change into Complex)

Ans : She would forget our encounter which is brief.

29) A man , getting into the compartment , stammered an apology. (Change into Compound & Complex)

Ans :(Compound) A man got into the compartment and stammered an apology.

(Complex) A man who got into the compartment stammered an apology.

30) Then the door banged, and the world was shut out again. (Change into Simple)

Ans : Then the door being banged the world was shut out again. (Using Nominative Absolute)

31) I found the window and sat in front of it. (Change into Simple)

Ans: After finding the window I sat in front of it.

32) It was her eyes I noticed. (Change into complex)

Ans: It was her eyes which I noticed.

The Eyes Have It| textual grammar:

33) She had beautiful eyes but they were of no use to her.(Make it Complex)

Ans: Though she had beautiful eyes, they were of no use to her.

34) The man who entered into the compartment, broke into my reverie.( Make it simple and compound)

Ans: (Simple) Entering into the compartment the man broke into my reverie.

. (Compound) The man entered the compartment and broke into my reverie.

35) I had the train compartment to myself up to Rohana. (Change into complex)

Ans: I had the train compartment to myself up to which station is Rohana.

36) The guard blew his whistle and we moved off.(Change into complex)

Ans: When the guard blew his whistle, we moved off.

37) But I knew she wore slippers. (Change into Compound)

Ans: She wore slippers and I knew it.

The Eyes Have It| Interchange of Affirmative and Negative

  1. 1)She was silent. (Negative)
  2. Ans: She did not talk.
  3. 2) A girl got in. (Negative)
  4. Ans: None but a girl got in
  5. 3) They seemed to be very anxious about her comfort.( Negative)
  6. Ans: They did not seem to be indifferent at all about her comfort.
  7. 4)I was totally blind at that time. ( Negative)
  8. Ans: I could not see even a little at that time . OR , I could not see at all at that time.
  9. 5) My eyes were sensitive only to light and darkness. ( Negative)
  10. Ans: My eyes were sensitive to nothing but light and darkness.
  11. 6) I was unable to tell what the girl looked like. ( Negative)
  12. Ans: I was not able to tell what the girl looked like.
  13. 7) People with good eyesight fail to see what is right in front of them.( Negative)
  14. Ans: People with good eyesight can not succeed to see what is right in front of them.
  15. 8) People who can not see have to take in only the essentials. ( Affirmative)
  16. Ans: People who are unable to see have to take in only the essentials.
  17. 9) I didn’t see you. (Affirmative)
  18. Ans: You were unseen by me. OR I refused to see you.
  19. 10) I wondered if I would be able to prevent her from discovering that I was blind. (Negative)
  20. Ans: I could not think/imagine if I would be able to prevent her from discovering that I was blind.

The Eyes Have it| textual grammar:

  1. 11) Why don’t you look out of the window? (Affirmative)
  2. Ans: Why do you keep your eyes down without looking out of the window? OR Why do you refuse to look out of the window ?
  3. 12) October is the best time of the year. (Negative)
  4. Ans: No other time of the year is so good as October (is).
  5. 13) I liked the sound of her voice. (Negative)
  6. Ans: I did not dislike the sound of her voice.
  7. 14) I must have been sitting in a dark corner. ( Negative)
  8. Ans : I must have not been sitting in a lit corner.
  9. 15) Aunts are usually formidable creatures. ( Negative)
  10. Ans: Aunts are not usually pleasant/ mild creatures.
  11. 16) She seemed to find nothing strange in the question. (Affirmative)
  12. Ans: She seemed to find everything normal in the question.
  13. 17) I moved easily along the berth and felt for the window ledge. (Negative)
  14. Ans: I did not move with difficulty along the berth and felt for the window ledge.
  15. 18) The window was open. ( Negative)
  16. Ans : The window was not closed.
  17. 19) The trees seem to be moving while we seem to be standing still. (Negative)
  18. Ans: The trees do not seem to be standing while we seem to be standing still.
  19. 20) I answered quite confidently. (Negative)
  20. Ans: I did not answer with hesitation/ fear at all.

The Eyes Have It| textual grammar:

  1. 21) Few girls can resist flattery.( Negative)
  2. Ans: No girl can resist flattery.
  3. 22) I can’t bear to sit in a train for more than two or three hours. (Negative)
  4. Ans: It is unbearable to me to sit in a train for more than two or three hours.

The Eyes Have It| Interchange of parts of speech

1)She was silent.( Rewrite with Noun)

Ans: She kept silence.

2)