(The place of art in education by Nandalal Bose for class xi is a theological piece . Learn important grammar in this content)

The Place of art in education| interchange of simple, Complex and Compound Sentences:

The place of art in education by Indian famous artist Nandalal Bose

1)We should get well qualified people to write readable books on art.(Complex)

Ans: We should get well qualified people who can write readable books on art.

2) Among those things that man has devised to acquire knowledge, or seek inner delight with, language has an important place.(Compound)

Ans: Man has devised many things to acquire knowledge or seek inner delight with and among those things language has an important place.

3) Literature certainly provides man inner delight, but its field of expression is limited.(Simple and Complex)

Ans: (Simple) Despite providing man inner delight literature’s field of expression is limited.

(Complex) Though literature provides man inner delight, its field of expression is limited.

4) They have their own specialities of expression as literature has its.(Simple and Compound)

Ans: (Simple) They have their own specialities of expression like literature.

(Compound) They have their own specialities of expression and literature has its too.

5) Language has an important place. (Complex)

Ans: Language has a place which is important.

6) If the objective of our education is total development, art training should have the same status and importance as reading and writing.(Simple and Compound)

Ans: (Simple) The objective of our education being total development, art training should have the same status and importance like reading and writing.

(Compound) The objective of our education is total development so art training should have the same status and importance like reading and writing.

7) But the provision that our universities make for this is sorely inadequate at present.( Compound)

Ans: Our universities make provision for this but it is sorely inadequate at present.

8) The absence of sense of beauty not only cheats man of aesthetic experience, but it also harms his physical and mental well – being.(Simple and Complex)

Ans: (Simple) Beside cheating man of aesthetic experience, the absence of sense of beauty harms his physical and mental well being.

(Complex) The absence of sense of beauty harms man’s physical and mental well being as it cheats him of aesthetic experience.

9) They forget the vitality of a work of art lies in its sense of beauty and order, not in its money value. (Simple and Compound)

Ans: (Compound) The vitality of a work of art lies in its sense of beauty and order, not in its money value but they forget it.