(all kinds of transformation of sentences from leela’s friend by rk Narayan including simple, complex, compound; from negative to affirmative and vice versa, interchange of parts of speech)

leela’s friend by rk Narayan| simple, complex and compound

1 ) He stopped near the well and pointed up. (Change into a simple sentence )

Ans) Stopping near the well he pointed up. Or He stopped near the well to point up.

2) Leela, their five year old daughter, came out, looked at Sidda and gave a cry of joy. ( Make it Simple and Complex )

Ans : (Simple ) Coming out Leela, their five year old daughter, gave a cry of joy to look at Sidda.

. (Complex ) When Leela, their five year old daughter,came out , she gave a cry of joy to look at Sidda.

3) Sidda was given two meals a day and four rupees a month, in return for which he washed clothes, tended the garden, ran errands, chopped wood and looked after Leela. (Make it Simple and Compound )

Ans: (Simple ) Sidda was given two meals a day and four rupees a month for washing clothes, tending the garden, running errands, chopping wood and for looking after Leela.

(Compound ) Sidda was given two meals a day and four rupees a month and in return for it he washed clothes ,tended the garden,ran errands, chopped wood and looked after Leela.

4) She flung the ball at him and he flung it back. (Make it Simple and Complex )

Ans:(Simple ) She flung the ball at him to get it flung back by him.

. (Complex ) When she flung the ball at him, he flung it back.

5) She had a box filled with catalogues. ( Make it Complex )

Ans: She had a box which was filled with catalogues.

6) It gave her great joy to play the teacher to Sidda. (Make it Complex and Compound )

Ans:(Complex ) When she played the teacher to Sidda, it gave her great joy.

. (Compound )She played the teacher to Sidda and it gave her great joy.

7) She knew two or three letters of the alphabet and could draw a kind of cat and crow.(Make it simple )

Ans:Beside knowing two or three letters of the alphabet she could draw a kind of cat and crow.

8) That fellow, though an adept at controlling the moon, was utterly incapable of plying the pencil. (Make it Simple and Compound )

Ans: (Simple ) In spite of being an adept at controlling the moon that good fellow was utterly incapable of plying the pencil.

. (Compound ) That fellow was an adept at controlling the moon but he was utterly incapable of plying the pencil.

9)He sat down on the floor near the bed and told incomparable stories. ( Make it Simple and Complex )

Ans: ( Simple) Sitting down on the floor near the bed he told incomparable stories.

. (Complex ) When he sat down on the floor near the bed, he told incomparable stories.

10) She was at his side when he was working in the garden or chopping wood. (Make it Simple )

Ans: She was at his side at the time of working in the garden and chopping wood.

11) He told incomparable stories of magicians who could conjure up golden castles and fill them with little princesses and their pets.( Make it Simple )

Ans: He told incomparable stories of magicians with capability of conjuring up golden castles and filling them with little princesses and their pets.

12) She insisted upon having his company all her waking hours. (Make it Complex )

Ans: She insisted upon having his company whenever she spent her waking hours.

13) One evening he went out to buy suger and Leela went with him. (Make it Simple and Complex )

Ans: (Simple) One evening , accompanied by Leela, he went out to buy suger.

. (Complex) One evening, as he went out to buy suger, Leela went with him.

14) He blinked and answered that he did not know.( Make it Simple and Complex )

Ans: (Simple )Blinking he answered about his ignorance.

. ( Complex ) Blinking he answered that he did not know.

15) She mentioned the police and shouted at him. (Make it Simple and Complex)

Ans: ( Simple ) Mentioning the police she shouted at him.

. (Complex ) When she mentioned the police, she shouted at him.

16) She had to go back into the kitchen for a moment because she had left something in the oven.(Make it Simple and Compound )

Ans: (Simple ) She had to go back into the kitchen for a moment to see something left in the oven.

. (Compound ) She had left something in the oven so she had to go back into the kitchen for a moment.

17) Mr Sivasankar came home an hour later, grew excited over all these, went to the police station and lodged a complaint. (Make it Complex )

Ans: Coming home an hour later when Mr Sivasankar grew excited over all these, he went to the police station to lodge a complaint.

18) It was God’s mercy that he did not kill the child for the chain. (Make it Simple )

Ans: For God’s mercy he did not kill the child for the chain.

19) The police know his haunts. (Make it Complex )

Ans: The police know where his haunts are.

20) I will let you go provided you promise not to do such a thing again. (Make it Compound )

Ans: I will let you go but you must promise not to do such a thing again.

.Or–You much promise not to do such a thing again or I will not let you go.

21) These fellows who have been in jail once or twice lose all fear.(Make it Simple and Compound )

Ans: (Simple) These jail-going fellows lose all fear.

. (Compound) These fellows have been in jail once or twice so they lose all fear.

22)A few days later, putting her hand into the tamarind pot in the kitchen, Leela’s mother picked up the chain.(Make it Complex and Compound)

Ans: (Complex) A few days later, when Leela’s mother put her hand into the tamarind pot in the kitchen, she picked up the chain.

. (Compound) A few days later, Leela’s mother put her hand into the tamarind pot in the kitchen and picked up the chain.

23) She took it to the tap and washed off the coating of tamarind on it.( Make it Simple and Complex )

Ans:(Simple ) Taking it to the tap she washed off the coating of tamarind on it.

. (Complex) As she took it to the tap, she washed off the coating of tamarind on it.

24)It was unmistakably Leela’s chain. (Make it Complex and Compound )

Ans: (Complex ) That it was Leela’s chain was unmistakable. Or It was unmistakable that it was Leela’s chain.

(Compound )It was Leela’s chain and it was unmistakable.

25) Didn’t I tell you that I saw her carrying it in her hand once or twice ? (Make it Compound)

Ans: I saw her carrying it in her hand once or twice and I told you that.

leela’s friend by rk Narayan| interchange of parts of speech

1) Leela’s face became red. (Use the verb form of red )

Ans: Leela’s face reddened .

2)Mr Sivasankar was unable to make up his mind .( Use Noun form )

Ans: Mr Sivasankar had no ability to make up his mind.

3) Leela gave a cry of joy. ( Use Adverb form )

Ans: Leela cried joyfully .

4)Mr Sivasankar subjected him to a scrutiny . (Use Adjective form )

Ans: Mr Sivasankar scrutinized him in a subjective manner.

5) She knew two or three letters of the alphabet. ( Use Noun form )

Ans: She had the knowledge of two or three letters of the alphabet.

6) His company made her supremely happy. ( Use the Adjective form )

Ans: His company gave her supreme happiness.

7) His company made her supremely happy. (Use the Noun form )

Ans: His company gave her supreme happiness .

8)He covered the ball tightly. (Use the Adjective form)

Ans: He covered the ball with a tight grip.

9) She pitied him . (Use The Noun form)

Ans: She took pity on him.

10) Her mother gave her a slap. ( Use the verb form)

Ans: Her mother slapped her.

11) It seems he is an old criminal. (Use the Adverb form)

Ans: Seemingly he is an old criminal.

12) He has been in jail half a dozen times.( Use Jail as a verb)

Ans: He has been jailed half a dozen times.

13) The inspector was furious. (Use Noun form )

Ans: The inspector reacted with fury .

14) Leela replied haughtily .(Use the Adjective form )

Ans : Leela gave a haughty reply.

15) It was unmistakably Leela’s chain. ( Replace’ unmistakably’ with ‘ mistake ‘)

Ans: There was no mistake that it was Leela’s chain.

leela’s friend by rk Narayan | from negative to affirmative and vice versa

  1. 1) Mr Sivasankar was unable to make up his mind. (Negative)
  2. Ans: Mr Sivasankar was not able to make up his mind.
  3. 2) Sidda was given two meals a day and four rupees a month.( Negative )
  4. Ans: Sidda was given not other than two meals a day and four rupees a month.
  5. 3) He does not seem to me worse than the other we have had. (Affirmative)
  6. Ans: He seems to me better than the other we have had.
  7. 4) I don’t see it.(Affirmative )
  8. Ans: I am unable to see it.
  9. 5) His company made her supremely happy. (Negative)
  10. Ans: His company did not make her unhappy at all.
  11. 6) But non of these could Sidda even remotely copy. (Affirmative )
  12. Ans: But Sidda was absolutely unable to copy any of these.
  13. 7) It doesn’t matter.( Affirmative)
  14. Ans: It is beyond any matter.
  15. 8) Her mind was disturbed.( Negative)
  16. Ans: Her mind was not undisturbed.
  17. 9) After her meal, Leela refused to go to bed.( Negative )
  18. Ans: After her meal, Leela did not want to go to bed.
  19. 10) I won’t sleep unless Sidda comes and tells me stories.(Affirmative)
  20. Ans: I would spend a sleepless night/hour unless Sidda comes and tells me stories.
  21. 11) Mother didn’t answer the question. (Affirmative )
  22. Ans: Mother remained silent to the question.
  23. 12) Nothing can make them confess. (Negative)
  24. Ans: Everything fails to make them confess.

.

.